Çocuklar büyüdükçe, sağlık sorunları da aynı oranda büyümektedir. Çocuklarda sağlık sorunlarıyla başa çıkabilmek için günlük olarak yeterli oranda vitamin ve mineral almaları oldukça önemlidir.
Çoğu çocuk dengeli bir diyet uygulayarak yeterli miktarda besin alır, ancak bazı durumlarda çocukların ek besinler tüketerek vitamin veya mineral takviyesi alması gerekebilir.
Bu makale, çocuğunuzun alması gereken vitaminler hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve çocuğunuzun onlara ihtiyacı olup olmadığını anlatır.
Konu Başlıklarımız
Çocukların Günlük Besin İhtiyacı
Çocukların besin ihtiyaçları yaş, cinsiyet,büyüme hızı ve HİPERAKTİVİTE seviyesine bağlıdır.
Sağlık uzmanlarına göre, 2-8 yaş arasındaki küçük çocukların her gün 1.000-1.400 kalori alması gereklidir. 9-13 yaşları arasındakiler, HİPERAKTİVLİK düzeylerine bağlı olarak günlük 1.400-2.600 kaloriye ihtiyaç duyarlar .
Yeterince kalori almanın yanı sıra, bir çocuğun diyetinin aşağıdaki Diyet Referans Girişlerini (DRG’leri) karşılaması gerekir.
besin | 1-3 yıl boyunca DRG | 4-8 yıl boyunca DRG |
Kalsiyum | 700 mg | 1000 mg |
Demir | 7 mg | 10 mg |
A vitamini | 300 mcg | 400 mcg |
B12 vitamini | 0,9 mcg | 1,2 mcg |
C vitamini | 15 mg | 25 mg |
D vitamini | 600 IU (15 mcg) | 600 IU (15 mcg) |
Yukarıdaki besinler en çok ihtiyaç duyulanlar arasında yer alsa da, çocukların ihtiyaç duyduğu tek şey bunlar değildir.
Çocuklar, doğru büyüme ve sağlıklı bir gelişim için her vitamin ve minerale ihtiyaç duyarlar, ancak alması gereken miktar yaşa göre değişiklik gösterir. Yaşça daha büyük olan çocuklar ve gençler, bebeklere göre farklı miktarda besin takviyesine ihtiyaç duyarlar.
Çocuk ve Yetişkinlerin Günlük Alması Gereken Besin Miktarı Aynı MI?
Çocuklar ve Yetişkinler sağlıklı bir yaşam için aynı besin çeşidine ihtiyaç duyarlar, Ancak çocukların alması gereken besin miktarı yetişkinlere göre daha azdır.
Çocuklar büyüdükçe, kalsiyum ve D vitamini gibi güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olacak besinlerden yeteri kadar almaları çok önemlidir.
Dahası, demir, çinko, iyot, kolin ve A, B6 (folat), B12 ve D vitaminleri küçük yaşlarda beyin gelişimi için çok önemlidir.
Bu nedenle, çocuklar yetişkinlere kıyasla daha az miktarda vitamin ve mineralle ihtiyaç duysalar da, doğru büyüme ve gelişme için bu besinlerden yeterince yararlanmaları gerekir.
ÖZET
Çocuklar genellikle yetişkinlerE ORANLA DAHA AZ miktarda vitamin ve mineralE İHTİYAÇ DUYARLAR. Kemikleri oluşturmaya ve beyin gelişimini ilerletmeye yardımcı olan besinler çocuk YAŞLARDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR.
Çocukların vitamin takviyesine ihtiyacı var mı?
Genel olarak, sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığına sahip çocuklar için vitamin takviyesi gerekmez.
Bununla birlikte, bebeklerin çocuklardan farklı besin ihtiyaçları vardır ve tamamen anne sütüyle beslenen bebeklere D vitamini takviyesi gerekebilir.
Hem Amerikan Pediatri Akademisi hem de ABD Tarım Bakanlığı Amerikalılar için Diyet Kılavuz İlkeleri, dengeli bir diyet ile beslenen 1 yaşından büyük sağlıklı çocuklar için önerilen diyet programlarına ek olarak besin takviyesi önermezler. ( Sağlıklı bir diyet programı için diyet uzmanına danışmanızı öneririz)
Diyetisyenler, çocukların yeterli miktarda çeşitli meyveler, sebzeler, tahıllar, süt ürünleri ve protein tüketmeleri için uygun bir diyet programı hazırlayabilirler.
Diyetisyenler tarafından hazırlanan diyet programları, çocuklarda doğru büyüme ve gelişme için gerekli tüm besinleri içerir.
Genel olarak, tüm besin gruplarını içeren dengeli bir diyet ile beslenen çocukların genellikle vitamin veya mineral takviyelerine ihtiyaçları yoktur. Yine de, yazımızın devamında bazı istisnai durumları görebilirsiniz.
ÖZET
Çocuklar ihtiyaç duydukları besinleri almak için farklı türde yiyecekler yemelidir. eK Vitamin TAKVİYESİ dengeli BESLENEN sağlıklı çocuklar için genellikle gereksizdir.
Bazı çocukların ek besinlere ihtiyacı olabilir
Sağlıklı bir diyet uygulanan çocukların ek vitamin takviyesine ihtiyacı olmasa da, bazı özel durumlarda ek besin takviyesi gerekebilir.
Bazı vitamin ve mineral takviyeleri, özel ilgiye ihtiyacı olan çocukların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için gereklidir. Bu özel durumlar;
- vejeteryan veya vegan diyeti uygulananlar
- Çölyak hastalığı, kanser, kistik fibroz veya iltihaplı bağırsak hastalığı (IBD) gibi besin maddelerinin emilimini etkileyen veya artıran bir rahatsızlığa sahip olan çocuklar
- Bağırsakları veya mideyi etkileyen bir ameliyat geçirmiş çocuklarda,
- son derece seçici olan ve belirli yiyecekleri yemek için direten çocuklarda ek vitamin ve mineral takviyesi gereklidir.
Özellikle bitki çeşitleri ile beslenen ve hayvansal ürün tüketimi az olan çocuklarda kalsiyum, demir, çinko, B12 ve D vitamini eksikliği görülme olasılığı oldukça yüksektir.
Vegan ( hayvansal gıda tüketmeyen; et, süt) diyetler çocuklar için tehlikeli olabilir, doğal olarak hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini gibi bazı besinler dışarıdan ek besin yada ilaçlarla takviye edilmezse.
Çocukların diyetlerinde bu besinleri yeterli miktarda almamaları, anormal büyümeye sebep olacağı gibi gelişimsel gecikmeler gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.
Bununla birlikte, ebeveynleri doğal olarak belirli vitaminler ve mineraller içeren desteklenmiş bitki besinlerini diyet programına ekleye biliyorlarsa çocukların gelişimi olması gerektiği gibi ilerlemesi sağlanabilir.
Çölyak veya bağırsak hastalıkları olan çocuklar bazı vitaminleri ve mineralleri, özellikle demir, çinko ve D vitaminini emmede zorluk çekebilir. Bunun nedeni, bu hastalıkların, mikro(küçük) besinleri emen bağırsak bölgelerine zarar vermesidir.
Öte yandan, kistik fibrozlu çocuklar yağ emmede güçlük çekerler ve bu nedenle yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerini yeteri miktarda alamazlar.
Ek olarak, kanserli çocuklar ve besin gereksiniminin artmasına neden olan diğer hastalıklar, hastalığa bağlı yetersiz beslenmeyi önlemek için bazı takviyeler gerektirebilir.
Son olarak, bazı çalışmalar çocuklukta seçici yeme ile düşük miktarda küçük besin alımı arasında bağlantı kurmuştur.
3-7 yaş arasındaki 937 çocuktan birinde yapılan bir çalışmada, seçici yemenin, düşük demir ve çinko alımı ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğu bulundu. Yine de sonuçlar, bu minerallerin kan seviyelerinin, seçici olmayan yiyicilere kıyasla anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir.
Çalışma detayına ulaşmak için aşağıda yer alan linki kopyalayarak tarayıcı kısmına yapıştır diyerek erişebilirsiniz.( çinde uygulanan bir çalışmadır ve İngilizce bilmeniz gerekir.)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4395402/
Bununla birlikte, uzun süren seçici yemenin zaman içindeki küçük besin eksikliklerine yol açması ve bunun sonucunda besin takviyesini zorunlu kılması kaçınılmazdır.
ÖZET
Vitamin ve mineral takviyeleri, vegan veya vejeteryan beslenen, besin maddelerinin emilimini etkileyen veya çok seçici beslenen çocuklar için sıklıkla gereklidir.
Sağlıklı Beslenme İçin Vitamin ve Doz Seçimi
Çocuğunuz sınırlayıcı bir diyet uyguluyorsa, besinleri yeterince ememiyorsa veya seçici beslenen biri ise, ek vitamin takviyesinden yararlanabilir.
Ek Besin Takviyelerini çocuğunuza vermeden önce her zaman bir sağlık uzmanıyla görüşün.
Ek besin seçerken, doktorların önerdiği yada sağlık örgütleri tarafından test edilmiş kaliteli ürünleri kullanmaya özen gösterin.
Yetişkinlere yönelik hazırlanan besin takvilerinden kaçının, çocuklar için özenle hazırlanmış ve günlük ihtiyaçlarını aşan
Bahsetmeksizin, çocuklar için özel olarak hazırlanan vitaminleri seçin ve çocukların günlük besin ihtiyaçlarını aşan gereksiz vitaminleri ve mineralleri içermediğinden emin olun.
Çocuklar için vitamin ve mineral önlemleri
Vitamin veya mineral takviyeleri, fazla miktarda alındığında çocuklar için toksik olabilir. Bu, özellikle vücut yağında depolanan yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri için geçerlidir.
Toksik Nedir: Hücrelere ve yaşayan dokulara kimyasal, biyokimyasal ya da radyoaktif nitelikte zararlar veren her türlü maddeye verilen isim olan toksik, öldürücü etkisiyle biliniyor.
Bir vaka çalışması çok fazla takviye alan bir çocukta D vitamini birikmesi bildirmiştir.Bununla ilgili yapılmış çalışmaya aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.journalagent.com/sislietfaltip/pdfs/SETB_48_4_322_324.pdf
Vitaminlerin küçük çocukların erişemeyeceği yerlerde bulundurulmasına özen gösterilmelidir.
Çocuğunuzun çok fazla miktarda vitamin veya mineral takviyesi aldığını düşünüyorsanız, hemen bir sağlık kuruluşu ile irtibata geçin.
ÖZET
besin takviyesi alırken, çocuklar için uygun vitamin ve mineral dozlarını içeren yüksek kaliteli markaları ve ürünleri tercih edin.
Çocuğunuzun yeterli besin almasını nasıl sağlarsınız
Çocukların ek takviyeye ihtiyaç duymayacak şekilde yeterli miktarda besin aldıklarından emin olmak için, diyetlerinin bol çeşitli besleyici gıdalar içerdiğinden emin olun .
Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, yağsız proteinler, sağlıklı yağlar ve süt ürünlerinin yemeklere ve atıştırmalıklara dahil edilmesi çocuğunuza sağlıklı beslenmesi için yeterli miktarda vitamin ve mineral sağlayacaktır.
Çocuğunuzun sağlıklı büyümesine yardımcı olmak için sürekli olarak farklı ve lezzetli şekillerde hazırlanan yeni sebzeler ve meyveler yedirin.
Çocuklar için sağlıklı bir diyet aynı zamanda ilave şekerleri ve yüksek oranda işlenmiş yiyecekleri sınırlamalı, meyve suyu yerine bütün olarak meyve tüketimine yönlendirmelidir.
Bununla birlikte, çocuğunuzun yalnızca diyetle doğru beslenemediğini düşünüyorsanız, takviye edici ilaç ve vitaminler çocukların ihtiyaç duyduğu besinleri almaları için güvenli ve etkili bir yöntem olabilir.
Çocuğunuzun yeterli miktarda besin alıp almadığını merak ediyorsanız, çocuğunuzun doktoruna danışın.
ÖZET
Çocuğunuza farklı çeşitte yiyecekler temin ederek, en uygun gelişim için gerekli besinleri almalarını sağlayabilirsiniz.
Dipnot
Sağlıklı, dengeli beslenen çocuklar, genellikle besin ihtiyaçlarını doğal yollarla temin ederler.
Yine de, seçici davranan çocuklar , besin emilimini etkileyen, beslenme gereksinimlerini artıran sağlık durumları , vejeteryan veya vegan diyetini izleyenler için vitamin takviyesi gerekebilir .
Çocuklara vitamin desteği sağlarken, çocuklar için uygun dozları içeren yüksek kaliteli markaları seçtiğinizden emin olun.
Çocuğunuzun yeterli besin almasını sağlamak için, doğal olmayan tatlıları ve rafine yiyecekleri sınırlayan dengeli ve besleyici bir diyet sunun .